Piyasa değeri 231 milyar dolara ulaşan Alibaba Wall Street’i uçurdu

alibaba-ipo

19 Eylül Wall Street tarihinde yeni bir rekorun kırıldığı gün olarak tarihe geçti. Amerika tarihinin bugüne kadarki en büyük halkını arzını gerçekleştiren Alibaba, beklentilerin üzerinde bir taleple borsaya açıldı. Halka arz planında 60 ila 66 dolar olarak belirlenen hisse fiyatını daha sonra 68 dolara yükselten Alibaba’nın hisseleri, yüzde 36 oranında yükselişle, 92,70 dolardan işlem görmeye başladı.

New York Borsası’nın açılışından yaklaşık üç saat sonra, işlem görmeye başlayan Alibaba hisseleri beklentilerin üzerinde bir talep gördü. Yaklaşık 270 milyon adet hissenin el değiştirdiği açılış gününü, Alibaba 93,89 dolarla kapattı.

Günü, halka arz fiyatından yüzde 38 üzerinde bir değerle kapatan hisselerle birlikte Alibaba’nın piyasa değeri, 231 milyar doları geçti. Hatırlayacağınız gibi bu, geçtiğimiz günlerde piyasa değeri 200 milyar doları geçen Facebook’tan daha yüksek bir değerleme.

Sabah erken saatlerden itibaren New York Borsası’nda büyük bir hareketlilik yaratan halka arz operasyonuyla ilgili, CNBC’ye konuşan Alibaba CEO’su Jack Ma, Wal-Mart’tan daha büyük bir şirket haline gelmek ve dünyayı şekillendirmek istediklerini söylüyordu. Alibaba’nın 245 milyar dolar piyasa değerine sahip Wal-Mart’ı henüz geçemediğini ancak bu hedefe yaklaştığını söyleyebiliriz.

Alibaba’nın yükselen halka arz fiyatıyla birlikte Jack Ma’nın servetine 5 milyar dolar daha eklendi. 1999 yılında kendi apartman dairesinde e-ticaret işine başlayan Jack Ma, bugün itibariyle Asya’nın en zengin ikinci kişisi olma ünvanına kavuştu.

Alibaba, bu piyasa değeriyle Facebook’u geride bırakarak Amerika’nın dördüncü en büyük teknoloji şirketi oldu. Alibaba, aşağıdaki grafikte görebileceğiniz gibi teknolojinin hemen her alanında aktif bir şirket.

Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.

0

Tüm Yazılar

eyfelsoft

Bir Cevap Yazın