iOS 8 Hakkında Her Şey

ios-8-intro

Apple’ın merakla beklenen mobil işletim sistemi nihayet yayınlandı. Yeni sürümde öne çıkan özelliklerle iOS 8′e ayrıntılı bir göz atmaya ne dersiniz?

ios-8-intro

Apple’ın merakla beklenen yeni mobil işletim sistemi iOS 8 yayınlandı. Kimi çevrelerce yeterince yenilik içermediği iddiasıyla eleştirilen iOS 8, altyapısında geliştiricilere yönelik sunduğu birçok olanak ve kullanıcılara yönelik birçok iyileştirmeyle bugün kullanıma sunuldu.

iOS 6′dan iOS 7′ye geçerken büyük bir görsel revizyona imza atan Apple, arayüz tasarımı anlamında iOS 8′de köklü bir değişikliğe gitmedi. Böylece, adaptasyon oranı yüzde 90′ların üzerinde olan ve büyük bir kullanıcı kitlesi tarafından beğenilen iOS 7 tasarımını değiştirmeyerek en akıllı hamlesini yaptı.

iOS 8′in belki satır aralarında kalan ancak birçoğu kullanıcı deneyimini artırmaya yönelik çok sayıda yenilikle geldiğini söylerek işe başlayalım. Yazımızda bunlardan en göze çarpanlarını ve Apple’ın hali hazırda açıklamış olduklarını ele alacağız. Kullandıkça ortaya çıkan birçok küçük özelliğe ise gelecek yazılarımızda ayrıca değinebiliriz.

İşte iOS 8′in en merak edilen ve göze çarpan yenilikleri…

Fotoğraflar

Apple’ın neredeyse her ana iOS sürümünde üzerine eğildiği Fotoğraflar uygulaması iOS 8′de de bu anlayıştan payını fazlasıyla almış. Belki de uygulama bazlı en çok yeniliğin olduğu alanın Fotoğraflar olduğunu söyleyebiliriz. Apple’ın uygulamadaki amacı fotoğraf bulma deneyimini en üste taşımak. Bu nedenle arşivlemeyi oldukça kolay hale getirilmiş. Yer, zaman ve tarih gibi birçok değişkene göre arşivde fotoğraf aranabiliyor ve kolayca istenilen fotoğrafa ulaşılabiliyor.

foto

Fotoğraflar üzerinde dijital banyo yapma deneyimi de oldukça geliştirilmiş. Üçüncü parti uygulamalarla gerçekleştirilen yeniden kadrajlama, ışık ayarı, renk ayarı, parlaklık, gölge, kontrast gibi birçok ayar da artık yerleşik olarak sunulan düzenleme araçları sayesinde yapılabiliyor.

Apple’ın sunduğu araçlar sizin için yeterli gelmedi mi? Dert değil… Artık uygulama geliştiriciler kendi filtrelerini ve düzenleme araçlarını yerleşik fotoğraf uygulamasından erişilmesini sağlayabiliyor. Böylece onlarca ayrı uygulamada işlem yapmanıza gerek kalmıyor.

Kamera

Apple çözünürlük konusunda eleştirilmeye devam ederken, fotoğraf uygulaması iOS 8 ile birlikte daha işlevsel bir hal alıyor. Bilindiği gibi, fotoğrafın doğru pozlanması kalite üzerinde önemli bir etkiye sahip. Bu nedenle iOS 8′de fotoğraf çekmeden önce odaklama ayarının yanına bir de pozlama değeri eklenmiş durumda. Ekranın üzerinde yukarı – aşağı kaydırma hareketiyle sağlanan pozlama ayarı, ortamdaki ışık koşullarının istenilen hale getirilmesini sağlıyor.

Mesajlar

En çok beklenileni en başta söylemekte fayda var. Sesli mesajlar artık kullanımda. Apple’ın iOS 8′de sunduğu yeni Mesajlar uygulaması üçüncü parti çapraz platform mesajlaşma uygulamalarına oldukça yakınlaşmış. Seslerin ve videoların kaydedilerek paylaşılması, karşı tarafın içeriği kaydetmemesi halinde kendiliğinden silinmesi gibi özellikler WhatsApp, Snapchat gibi popüler uygulamaların çarpıcı yanları olarak iOS 8′in yerleşik Mesajlar uygulamasında yerini almış. Aynı anda birden fazla video ve fotoğraf göndermek de dikkat çekici bir yenilik olarak göze çarpıyor.

Yeni sürümdeki Mesajlar uygulaması grup mesajlaşmayı da oldukça işlevsel hale getirmiş durumda. Grup sohbeti başlatmak, grup sohbetlerine isim vermek, yazışmalarda konum paylaşmak gibi özellikler de Mesajlar uygulaması ile mümkün.

mesaj

İnteraktif Bildirimler

iOS 8 arayüzüne dair birkaç önemli yenilikten birisi de interaktif bildirimler. SMS, E-posta, Facebook bildirimleri gibi birçok ileti artık uygulamaların içinden cevaplanabiliyor. Ekranın üst köşesinde beliren bildirim kısmı herhangi bir uygulamanın içindeyken gelen bildirimi cevaplama olanağı sağlıyor.

Sık Görüşülenler

iOS 7 multitasking ekranının üst kısmındaki boşluk ise iOS 8′de akıllı bir şekilde kullanılmış durumda. Bu bölümde artık önemli ve sık görüşülen kişiler listeleniyor.

arayuz-multitask

Mail

iOS 8′de ufak ama işlevsel birçok yenilik içeren uygulamalardan biri de Mail uygulaması oldu. Artık mail seçenekleri çok daha çeşitli ve kullanışlı. Gelen maillerin üzerinde sağa kaydırarak daha sonra okunmak üzere bayrak eklemek, taslak iletiden gelen kutusuna hızlı geçiş, düzenleme yaparken pinch to zoom ile alanın boyutlarını ayarlayabilme, rezervasyonları takvime kolayca ekleme, telefon numaralarını kişilere ekleme gibi birçok yenilik Mail uygulamasındaki yerini almış durumda.

Devamlılık

Apple’ın tüm ekosistemleri arasında devamlılığı en üst noktaya taşıma yönündeki adımları iOS 8′de de devam ediyor. iPad, iPhone, iPod Touch ve Mac artık neredeyse bir arada yürüyen cihazlar durumda. Handoff özelliği ile iOS ve Mac’ler arasında kaldığınız yerden devam etme gibi çarpıcı bir yenilik sunuluyor. Mac’de Safari üzerinde açılan bir siteyi iPad’den okumaya devam etmek mümkün. Tabii ki diğer yerleşik uygulamalar için de bu olanak mevcut. iOS uygulamalarındaki işlemlerinizi, eğer aynı uygulama OS X Yosemite’de de mevcut ise kaldığınız yerden kullanmaya devam edebilirsiniz.

drive

iPad ve Mac’ten çağrı cevaplama

Apple’ın Phone olarak adlandırdığı bu özellik ile iPhone, kendisini diğerlerinden tamamen ayıran tek fonksiyonunu da iPad ve Mac ile paylaşılmış oluyor. iPhone’a gelen çağrılar Mac ve iPad üzerinden görüntülenip cevap verilebiliyor.

Aile içi Paylaşım

iOS 8′de ön planda tutulan yeniliklerden biri de paylaşım. Apple aile içi paylaşım özelliği ile aynı evde kullanılan Apple cihazların içeriklerini ortak kullanma olanağı sunuluyor. 6 kullanıcıya kadar desteklenen aile içi paylaşım özelliği ile App Store alışverişlerine de bir çözüm getiriliyor. Aile üyeleri tek kart üzerinden kendi cihazlarına uygulama indirebiliyor ve bir aile üyesinin satın aldığı uygulamayı diğeri de kendi cihazında kullanabiliyor. Böylece aynı uygulama için fazladan ödeme yapmaya gerek kalmıyor.

0
      

Tüm Yazılar

eyfelsoft

Bir Cevap Yazın